Arama Motoru Nedir ve Ne İşe Yarar?

Arama Motoru Nedir ve Ne İşe Yarar?
Sosyal Medyada Paylaş

Arama motoru nedir sorusuna cevap vermek gerekir ise; öğrenilmek istenen herhangi bir içerik hakkında arama yapılan sisteme denmektedir. Web robotu, arama indeksi ve kullanıcı arama birimi gibi bileşenleri bulunmaktadır. Kullanıcının merak ettiği konuyu aratması ile beraber; bu konu ile ilgili internette var olan bilgilerin kod aracılığı ile okunması ve sonrasında HTML olarak kullanıcıya sunulması mantığına dayanan bir işleyişi bulunmaktadır. Kullanıcının merak ettiği konu ile ilgili arama sonuçları belirli kriterler dahilinde listelenmektedir. Arama ile ilgili en alakalı, en sık tıklanan sonuç ise listenin en başında olmaktadır.

Arama Motoru Ne İşe Yarar?

Arama motoru ne işe yarar sorusuna cevap vermek gerekir ise; kişinin aradığı kelime ve kelime grupları ile ilgili uygun sonuçlar, arama motoru aracılığı ile listelenmektedir. Arama motorundan bir sonuç alınabilmesi için ise; ilgili içeriklerin indekslenmiş olması gerekmektedir. Web sitelerinin birbirlerine yönlendiren bağlantılar vermeleri ve bu bağlantılar ile web siteleri arasında dolaşılması, web sitelerinde dolaşılırken elde edilen içeriklerin de saklanması ile beraber indeksleme işlemi gerçekleşmektedir. İndekslenen içerikler içerisinden arama yapılabilmesi için ise; kullanıcı arabirimi görevlendirilmektedir. Birçok arama motoru bulunmaktadır ve web siteleri kendi arama motorlarına da indeksleme işlemi için kayıt yaptırabilmektedirler. Arama motorlarının işlevlerine bakıldığında; genel bir amaca hizmet edebileceği gibi sadece belirli bir alana yoğunlaşmış bir arama motoru olması da mümkündür. Belirli bir amaca hizmet eden arama motorlarına ise; dikey arama ismi verilmektedir.

Arama Motoru Optimizasyonu Nedir?

Arama motoru optimizasyonu, diğer bir ismi ile beraber SEO olarak anılmaktadır. Arama motoru ile bir içerik aranması sonucu, arama sonuçlarının sıralamasında web site sahiplerinin daha üst sıralara çıkabilmesi için arama motoru optimizasyonu yapılmaktadır. SEO çalışmalarının yapılmasının gerekliliği ise; web sitesi sahiplerinin sonuçlarda daha üst sıralara çıkarak ziyaretçi sayılarını arttırmalarından kaynaklanmaktadır. Bu da web sitesi sahibinin daha fazla para kazanmasını sağlamaktadır. Arama motorunun listelediği sonuçlar, SEO kriterlerine uygun olandan daha az uygun olana doğru sıralanmaktadır.

Arama Motorunun Geçmişi

Arama motorunun geçmişine bakıldığında; 1990 yılına dayanmaktadır. Bu arama motorunun adı Archie olmaktadır ve İngilizce’de bulunan archive kelimesinden türetilmiş bir isme sahiptir. Kurucusu ise; Alan Emtage olmaktadır. 1991 yılında ise ilk arama motoruna bir rakip çıkmıştır ve adı ise Veronica’dır. Jughead ise; üçüncü olarak çıkan arama motorudur. 1993 yılında kurulan Aliweb isimli arama motoru ise diğer arama motorlarından ayrılmaktadır. Bunun nedeni ise; indeks oluşturma amacının taşınması ve sonsunda web sitelerinin bilgilerinin kullanılması ile arama sonuçlarının listelendiği bir arama motoru olmasıdır. WebCrawler; ilk tam metin tarayıcıdır ve 1994 yılı ile beraber piyasa sürülmüştür. 1994 yılından sonra arama motorları üzerlerine koyularak peşi sıra piyasaya sürülmeye başlanmıştır. Dolayısı ile de arama motorlarının çoğalması ile ortaya bir rekabet çıkmıştır. O yıllarda rekabetten en iyi düzeyde kar alan arama motoru Yahoo olmuştur. Ancak 1999 yılı ile beraber Google Search bu rekabete katılmıştır. Sonrasında da diğer arama motorlarının açık ara önüne geçmiştir.

En Çok Kullanılan Arama Motorları Nelerdir?

Günümüzde artık pek çok arama motorunun olduğu görülmektedir. Ancak en fazla kullanma oranına sahip olan arama motoru Google olmaktadır ve kullanılma oranı %91.77 olmaktadır. En çok kullanılan arama motorlarında ikinci sırada bulunan arama motoru ise Bing’tir ve oranı %2.79’dur. Üçüncü sırayı Yahoo %2.06 ile almaktadır. Baidu %1.49 oranı ile dördüncü sırada bulunurken, Yandex %0.47 oranı ile beşinci sıraya sahip olmaktadır.

5

Arama Motoru Nedir ve Ne İşe Yarar?

Arama motoru nedir sorusuna cevap vermek gerekir ise; öğrenilmek istenen herhangi bir içerik hakkında arama yapılan sisteme denmektedir. Web robotu, arama indeksi ve kullanıcı arama birimi gibi bileşenleri bulunmaktadır.

Sending
User Review
0 (0 votes)

Sosyal Medyada Paylaş
  • Yazar : Gali Medya
  • Kategori : SEO
  • 22 Mayıs 2020
Yorum Gönder