Sanal Pos Nedir? Sanal Posun E-Ticarette Kullanımı

Sanal Pos Nedir? Sanal Posun E-Ticarette Kullanımı
Sosyal Medyada Paylaş

E-ticaret sanal pos bir ödeme yöntemi olmaktadır. Pos kelimesi, point of sale’in kısaltmasıdır ve ödeme noktası anlamına gelmektedir. İnternet ortamından yapılan alışverişlerde kullanılan bir ödeme yöntemidir. Kredi kartının pos cihazına okutulması ile beraber ödeme işleminin gerçekleşme mantığı ile aynı mantığa sahiptir. İnternet üzerinden girilmiş olan kart bilgileri ile bu işlem gerçekleştirilmektedir. E-ticaret siteleri kolay, zahmetsiz ve güvenilir bir ödeme yöntemi sunmak için sanal posu kullanmaktadırlar. Günümüzde kart ile yapılan ödemelerin oldukça çoğalması ile beraber e-ticaret sitelerinin sanal pos uygulamasına geçmesi de kaçınılmaz olmaktadır. Kurulu şirketi olmayanlar bankalardan sanal pos talep edememektedirler. Ancak Paypal gibi hizmetler aracılığı ile ödeme alabilmektedirler. Bankalardan alınan sanal posların komisyon oranları ise; bankadan bankaya göre değişiklik göstermektedir.

Sanal Posun Tanımı Nedir?

Sanal pos nedir sorusuna cevap vermek gerekir ise; kredi kartı veya banka kartı ile alışveriş yapanların ödeme yaparken kullandıkları pos cihazının sanal halidir. Ödeme sürecinde öncelikle kullanıcıların kart bilgileri sorulmaktadır. Ekrana kart bilgilerini girdikten sonra sanal posun ait olduğu bankaya kart bilgileri iletilmektedir ve işlem için onay alınmaktadır. Ardından işlemin tutarı bankanın anlaşması dahilinde bankadan tahsil edilmektedir. Teslimat gerektiren e-ticaret işlemlerinde ise; öncelikle teslimat ve fatura bilgileri sorulmaktadır. Ardından sanal pos aşamaları gerçekleşmektedir. Oldukça güvenli bir iletim ve geri bildirim süreci olmaktadır.

Sanal Pos Alımı Nasıl Gerçekleştirilir?

Sanal pos alınabilmesi için başvuru yapılması gerekmektedir. Türkiye’deki bankalardan veya BDDK’nın onayladığı ödeme kuruluşlarından başvuru işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Bu başvurunun değerlendirmeye alınabilmesi için e-ticaret sitesinin üyelik sözleşmesi, satış sözleşmesi, mesafeli satış sözleşmesi, iade ve iptal prosedürleri gibi sözleşmeleri ve bilgilendirme metinlerini kullanıcılara sunuyor olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra; e-ticaret sitesinin vergi levhası, imza sirküleri, ortaklık sözleşmesi, kimlik belgesi örneği gibi evraklarının da tamamlanmış olması gerekmektedir. Sanal pos alımı için yapılan başvurunun onaylanması ile beraber bankanın gönderdiği bilgilerin, web sitesindeki sanal poz modülüne entegre edilmesi gerekmektedir. Hesap ödeme bilgilerinin yazılması ile beraber sanal pos ile ödeme almaya başlayabilmek mümkündür.

Sanal Pos Uygulaması Güvenilir Midir?

E-ticaret siteleri ile sanal pos entegrasyonu yapıldığı için bu süreçte bankalar bazı güvenlik önlemlerini talep etmektedirler. Herhangi bir güvenlik önlemi ve denetim olmadan bankalar e-ticaret sitelerinin sanal pos kullanmalarına onay vermemektedir. Bunun için kullanıcıların bilgisayarlarındaki güvenlik yazılımlarını güncel tutmaları önerilmektedir. Ayrıca web sitesinin de SSL sertifikasının olup olmadığına bakılarak buna göre sanal pos kullanılmalıdır. SSL sertifikası ile beraber; kullanıcıların kart bilgileri üçüncü bir şahısa aktarılamamaktadır. Güçlü bir şifreleme sistemi olduğu için sanal pos ile dolandırıcılık faaliyeti yapılabilmesini önlemektedir.

Sanal pos kullanımında bir diğer güvenlik önlemi ise; 3D secure sistemi olmaktadır. Ekstra güvenli olan bu sistem; GSM numarası üzerinden çalışmaktadır ve kullanıcı işlem onayını kendisi vermektedir. E-ticaret sitelerinde ödeme yapılırken 3D secure sisteminin kullanılması daha güvenli bir yöntemdir.

Sanal Pos Hizmeti Veren Uygulamalar Nelerdir?

Her bankanın kartı için ayrı ayrı sanal pos başvurusu yapılabilmesi mümkündür. Ancak bunun yerine bütün banka kartlarının geçerli olduğu bir pos başvurusu yapmak daha avantajlı bir çözüm olmaktadır. Sanal pos imkanı sunan uygulamalar ise şu şekildedir:

  • PayNet
  • iPara
  • Iyzico
  • PayU
  • HepsiPay

Bu uygulamalar ile beraber tek bir sanal pos altında bütün ödemelerin yapılabilmesi mümkün olmaktadır. Sanal posun e-ticarette kullanımı, bu uygulamalar ile daha güvenli ve daha kolay hale gelmektedir.

5

Sanal Pos Nedir? Sanal Posun E-Ticarette Kullanımı

E-ticaret sanal pos bir ödeme yöntemi olmaktadır. Pos kelimesi, point of sale’in kısaltmasıdır ve ödeme noktası anlamına gelmektedir. İnternet ortamından yapılan alışverişlerde kullanılan bir ödeme yöntemidir.

Sending
User Review
0 (0 votes)

Sosyal Medyada Paylaş
  • Yazar : Gali Medya
  • Kategori : E-Ticaret
  • 27 Mayıs 2020
Yorum Gönder