Alan Adı Nasıl Alınır ve Nasıl Kullanılır?

Alan Adı Nasıl Alınır ve Nasıl Kullanılır?
Sosyal Medyada Paylaş

Domain yani alan adı internet sitelerinde gördüğünüz ve “www” ile başlayan kısımdır. Domain, sitelerin fiziksel adıdır. İnternette bir site oluştururken onu alan adıyla kaydeder ve fiziksel adresini belirlersiniz. Kitlenizin sitenizi erişim sağlayabilmesi için alan adınızı biliyor olması gerekir ki bu yüzden akılda kalıcı bir alan adı seçmek çok önemlidir.

Alan Adı Nereden ve Nasıl Alınır?

Alan adı alabileceğiniz yerler domain kaydı yapan servislerdir. GoDaddy ve Hostinger gibi yüzlerce alan adı sağlayacısı arasından sizin için en uygun olanını seçmeniz gerekmektedir. Seçiminizi yaptıktan sonra alan adı sağlaycınızın internet sitesine gidip “Domain Sorgulaam” bölümünden internet sitenizin adını sorgulatarak uygun alan adlarını listeleyebilirsiniz.

İnternet dünyasında en çok tavsiye edilen alan adı şekli “www.siteadiniz.com” olsa da bu kısım size kalmıştır. Fakat doğru kullanım yapmanız kitleyi elinizde tutmanızı sağlayacağı için büyük önem teşkil etmektedir. Bazen alan adınızın “.com” uzantılı versiyonu alınmış olabilir, bu durumda “.net, .org, .com.tr” gibi farklı uzantılı alan adlarını almanız veya sizden önce sizin domaininizi alan kişiden satın alma işlemi yapmanız gerekebilir. Bu yüzden elinizi çabuk tutmanızı tavsiye ederiz.

Alan adı alabileceğiniz sağlayıcılar şunlardır:

  • Godaddy
  • web.tr
  • İsimtecil
  • Natro
  • Turhost
  • com
  • İhs

Alan Adı Nasıl Kullanılır?

Domain aldıktan sonra yapılması gerekenler arasında alan adınız ve hostinginiz arasındaki bağlantıyı kurmak yer almaktadır. Bunun için hosting şirketiniz ve alan adı şirketiniz ile görüşerek gerekli doğrulama işlemlerini yapıp domaininizi kullanılabilir hale getirmeniz gerekmektedir. Genellike birkaç saat içerisinde kullanılabilir hale gelen alan adınız hostinginizde kurulu olan web sitenize sizi yönlendirmeye başlayacaktır. Bu aşama kullandığınız hostinge göre değişkenlik göstereceği için şirket ile görüşmeniz gerekmektedir.

Alan Adının Önemi Nedir?

Domainin önemi sandığınızdan çok daha büyüktür. İnternet sitelerine erişmek için mutlaka bir domain yani alan adı gereklidir. Bu alan adı kimi zaman size ücretsiz olarak sunulan .blogspot.com adresi olabiliyorken kimi zaman da alan adı sağlayıcılarından satın aldığınız özel adlar da olabilmektedir. Alan adları, internet sitenizin internetteki adıdır. Bu yüzden site adının alan adı içerisinde geçmesi çok önemlidir.

Hedef kitleniz internet sitenize 3 farklı şekilde gelebilir; internette yaptığı bir araştırma sonucu sorunun çözümünü sizin bir yazınızda bulabilir, sosyal medyadan görüp gelebilir veya özel olarak URL çubuğuna alan adınızı yazarak gelebilir. Alan adının önemi tam olarak burada ortaya çıkmaktadır. Mesela devasa şirket Google’un alan adını düşünelim, şuan bu adı bilmeyen yok. Farklı bir arama motorunda bile insanlar bu alan adına yönleniyor. Yani kısacası alan adınız hedef kitlenizi sitenize çekme konusunda çok büyük bir önem teşkil ediyor. Bu yüzden çarpıcı, akılda kalıcı ve dikkat çekici bir alan adı kullanmanızı öneririz.

Blogger’a Alan Adı Nasıl Bağlanır?

Blogger bloğunu domaine bağlama işlemi son derece kolay hale gelmiştir. Sırasıyla şu adımları takip ederseniz kolay bir şekilde bloğunuzu alan adınızla ilişkilendirebilir ve bloğunuza .blogspot.com adresi yerine kendi belirlediğiniz alan adınızla erişebilirsiniz:

  1. Blogger’de oturum açıp “Ayarlar > Temel > Blogunuz için üçüncü taraf bir URL ayarlama” bölümüne gidin.
  2. Alan adınızı belirtilen kutucuğa girip “Kaydet” butonuyla kaydedin.
  3. Blogger’in size vereceği Cname kayıtlarını not edin.
  4. Alan adı sağlayıcınızın internet sitesinden Cname kayıtlarına bloggerden alıp not ettiğiniz Cname kayıtlarını ekleyin.

Verilen iki Cname kaydını da doğru bir şekilde ekledikten sonra birkaç saat içerisinde satın aldığını alan adı ile bloğunuza erişebilirsiniz.

Alan Adı Nasıl Alınır ve Nasıl Kullanılır?
5

Alan Adı Nasıl Alınır ve Nasıl Kullanılır?

Domain yani alan adı internet sitelerinde gördüğünüz ve “www” ile başlayan kısımdır.

Sending
User Review
0 (0 votes)

Sosyal Medyada Paylaş
Yorum Gönder