Duyarlı Web Tasarım Nedir?

Duyarlı Web Tasarım Nedir?
Sosyal Medyada Paylaş

Duyarlı web tasarım, responsive tasarım olarak da isimlendirilmektedir. İngilizce karşılığı Responsive Web Design olmaktadır. RWD olarak kısaltılabilmektedir. Duyarlı web tasarım, web sitelerinin mobil cihazlara uyumlu hale gelmelerini sağlayan altyapıya verilen isimdir. Ekran boyutunuza duyarlı HTML ve CSS kullanılması ile beraber duyarlı web tasarımı sayesinde ekran yeniden boyutlandırılmaktadır. Sayfada gerekli gizleme, küçültme ve büyütmeler yapılmaktadır. Daha iyi bir görüntü deneyiminin yaşanması sağlanmaktadır.

Duyarlı Web Tasarımın Çalışma Prensibi Nedir?

Duyarlı web tasarımın işleyişi, 2010 yılı ile ortaya çıkmasıyla beraber oldukça merak konusu olmuştur. Akıllı cihazlar ile web sitelerine giriş yapıldığında; web sitesinin görünümünün ekran ebatlarına uygun hale gelmesi, web sayfalarındaki resimlerin düzgün gözükmesi, yazıların okunaklı ve anlaşılır olması duyarlı web tasarımı ile sağlanmaktadır. Bir kabın içerisine doldurulan suyun kabın şeklini alması gibi duyarlı web tasarımı yapılan site de hangi cihazdan giriliyor ise onun ekranının şeklini almaktadır. Tasarım ölçüleri ise; css kütüphanesine göre farklılık göstermektedir. En çok tercih edilen css kütüphanesinden biri olan Bootstrap için web tasarım ölçüleri aşağıdaki gibidir:

  • 200px ya da daha fazla ekran çözünürlüğü için 1.170px
  • 992px ile 1.199px aralığındaki ekran çözünürlüğünde 970px
  • 768px ve 991px arası ekran çözünürlüğü için 750px
  • 768px ve altı için ise ekran çözünürlüğü auto değerinde olmaktadır.

Duyarlı Web Tasarımının Artıları Nelerdir?

Duyarlı web tasarımının avantajları aşağıda verilmiştir:

  • Kolay kullanım avantajı sunmaktadır. Kullanıcılar web sitesinde aradıkları içeriğe daha kolay ulaşabilmekte ve kolay okuyabilmektedirler.
  • Duyarlı web tasarım altyapısına sahip olmanız durumunda; farklı platformlar için ekstra tasarım yaptırmanız gerekmemektedir. Dolayısı ile maliyet bakımından karlı olmaktasınız.
  • Hızlı yüklenmesi, mobil uyumlu olması gibi özellikler bakımından SEO uyumlu bir tasarımdır. Arama motoru sonuçlarındaki sıralamada yükselmenize yardımcı olmaktadır.
  • Kullanıcılar her platformdan web sitenize giriş yapabildikleri için rekabet avantajı ve kullanıcı artışı gibi artıları bulunmaktadır.
  • Devamlı diğer platformlara sitenin adapte edilmesine gerek kalmadan duyarlı web tasarım ile web sitenizi her çözünürlüğe uyumlu hale getirebilirsiniz.
Duyarlı Web Tasarım Nedir?
5

Duyarlı Web Tasarım Nedir?

Duyarlı web tasarım, responsive tasarım olarak da isimlendirilmektedir.

Sending
User Review
5 (1 vote)

Sosyal Medyada Paylaş
Yorum Gönder