İçindekiler
ASP mi PHP mi seçimi yapabilmek için bir karşılaştırma yapılması gerekmektedir. Ancak iki programlama dilinin de kullanımı ve özellikleri dikkate alındığında, herhangi bir tanesinin seçilmesi ve diğerine göre daha üstün olduğunun söylenmesi pek doğru olmamaktadır. Her iki programlama dilinin de hem avantajları hem de dezavantajları bulunmaktadır. Özellikleri farklı olduğu gibi birçok web uygulamasında ve web sitesinde de her ikisi de kullanılmaktadır.
ASP ve PHP seçimi yapılırken dikkate alınması gereken hususlar şu şekildedir:
ASP nedir sorusuna cevap vermek gerekir ise; açılımı Active Server Pages’tir. Türkçe karşılığı ise; Aktif Sunucu Sayfaları olmaktadır. ASP bir programlama dilidir. Microsoft’un oluşturduğu bu yazılım, IIS adındaki bir hazır program paketinin içerisinde çalışmaktadır. IIS’in açılımı, Internet Information Services olmaktadır. ASP konusunda bilgilenmek isteyenler; HTML/XHTML, JavaScript ve VBScript gibi konulara hakim olmalılardır.
ASP web sitesi; Visual Studio aracılığı ile oluşturulmaktadır. Dolayısı ile kişinin öncelikle Visual Studio’yu kurması gerekmektedir. Visual Studio; Microsoft’un piyasaya sürdüğü bir programdır. ASP de Microsoft’un oluşturduğu bir yazılım olduğu için Visual Studio kullanılarak ASP web sitesi tasarımı yapmak oldukça kolay ve pratik olmaktadır. Zamandan tasarruf edilebilmesini sağlamaktadır.
PHP nedir sorusuna net bir cevap vermek gerekir ise; sanal bölgeler için tasarlanmış olan ve kullanılan bir programlama diline verilen isimdir. Açılımı PHP: Hypertext Preprocessor olmaktadır. Türkçe karşılığı ise; PHP: Hiper Metin Önişlemcisi olmaktadır. HTML içine gömülebilen betik dili olan PHP ile öncelikle komut verilmesi için bir PHP kodu yazılmaktadır. Ardından yazılan kod HTML kodunun içerisine gömülmektedir. Bu şekilde yazılan kod çalıştırılmaktadır. PHP isimli programlama dili; kullanıcının kendisinin çalıştırdığı bir programlama dili değildir. Bu programlama dilini sunucu çalıştırmaktadır. PHP kodu kişinin kendi sunucusunda çalıştığında, ilgili kod sadece kişi tarafından görülebilmektedir. Web sitesine bağlanan kullanıcıların koda müdahale edebilmesi mümkün değildir.
PHP web sitesi yapmak isteyenlerin web sitelerinin PHP’yi destekliyor olması önemli bir gerekliliktir. Desteklememesi halinde, PHP kurulumu yapılarak başlanması gerekmektedir. Bunun için HTML dosyasındaki komutlara hakim olunması ve MySQL ile veritabanı kullanımlarının öğrenilmesi gerekmektedir. PHP ve veritabanının bağlantısı gerçekleştikten sonra PHP web sitesi tasarımı kısa süre içerisinde pratik bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.
ASP mi PHP mi?
ASP mi PHP mi seçimi yapabilmek için bir karşılaştırma yapılması gerekmektedir. Ancak iki programlama dilinin de kullanımı ve özellikleri dikkate alındığında, herhangi bir tanesinin seçilmesi ve diğerine göre daha üstün olduğunun söylenmesi pek doğru olmamaktadır.